Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

T: 06 – 26 39 83 52

BouwenmetBoumas-Zambia-Partin

Blog

Bouwen met Bouma's / General  / Charcoal burners

Charcoal burners

BmB heeft in de omgeving van Kashokoto en Kahumbu scholen gebouwd, en dat is niet voor niets geweest  zo blijkt wel uit het volgende.

In deze dorpen zijn heel veel houtskoolbranders actief, dat betekend dat er heel veel bomen worden gekapt. Op een dag probeer ik aan een van hen duidelijk te maken dat dit zeer slecht is voor het milieu, dat zij op deze manier hun leefgebied vernietigen en dat er dus geen goede toekomst is voor hun kinderen en zeker niet voor hun kleinkinderen over 20 – 30 jaar

Hij kijkt mij doordringend aan. “Mister Herman,” ik realiseer mij dat hij mijn naam weet,  “jij praat over de toekomst van mijn kinderen maar als ik nú stop met het branden en verkopen van houtskool dan verdien ik niets, dan  is er voor mijn kinderen helemaal geen toekomst, ook niet over 20 jaar. Mijn kinderen hebben nú honger, ze moeten nú eten. Als ik nu niets verdien dan kan ik geen eten voor ze kopen en zullen ze dood gaan van de honger.”

“Dus stop jij maar met je wijze praatjes over onze toekomst.” Hij loopt weg, mij beduusd achterlatend. Dan draait hij zich nog een keer om; “Als jij het dan zo goed weet hoe moet met onze toekomst zeg het mij dan nú, dan kan ik stoppen met dit smerige, zware werk.”

“Trouwens de onderwijzer heeft op school verteld dat jij, mister Herman, in een heel rijk land woont waar héél veel mensen wonen. In een land met dus veel huizen, veel wegen en veel auto’s, groeiden daar geen bomen? Zijn die niet gekapt. Hoe doen jullie dat met het milieu?”

Zijn ogen schieten vuur en de woorden “het milieu” komen als een schreeuw zijn mond uit.

Voordat ik een antwoord kan geven is hij tussen de struiken verdwenen.

Als ik later – in een vervuilende auto – naar huis rijd, realiseer ik mij dat zijn kinderen dus waarschijnlijk naar school gaan. Een duidelijk voorbeeld dat het zinvol is dat BmB scholen bouwt.

Oké, het probleem van de houtskoolbranders en het milieu is nog lang niet opgelost, dat gaat nog heel lang duren maar er is een begin gemaakt.

Groet Herman