Terugblik Herman Bouma
Samenwonen
Stop vier mannen die elkaar slechts een paar keer gezien en gesproken hebben, zes weken in een huis, een huis met heel weinig privacy en comfort. Komt dat wel goed? Ja, ook dit jaar was de sfeer in huis uitstekend!
Bouwen.
Bouwen in Zambia is net als in Nederland, soms zit het mee en soms zit het tegen. Na zes weken hard werken konden wij echter met een heel voldaan gevoel naar huis terug keren. De klaslokalen zijn nog niet helemaal klaar, maar we zijn er van overtuigd dat de Zambiaanse bouwers, zoals elk jaar, de klus wel klaren.
Mensen
Dit jaar bouwden we in “Real Africa,” het echte Afrika. De grote doorgaande weg Lusaka-Mongu even buiten beschouwing gelaten dan waande je je diep in de Afrikaanse jungle. Het was een fantastische omgeving om te werken met mensen die letterlijk hun steentje hebben bijgedragen om de bouw tot een succes te maken. De mensen hebben ons in hun hart gesloten. We werden steeds verder in hun leven toegelaten, ze gaven zich figuurlijk helemaal bloot. Ik mocht in hun hutjes rond kijken hoe ze wonen en leven. Ik mocht er fotograferen. Een vreemd gevoel maakt zich op zo’n moment van je meester, ik zie de erbarmelijke armoede, zij zien hun bezit, hun ríjkdom. Ze zijn zó trots op hun bezit.
Lieve mensen in Mwandasengo, ik heb jullie voorgoed in mijn hart gesloten.
Terugblik Jan Koenders
De eerste keer een school mee helpen bouwen van 8 x 24 meter, 2 klaslokalen en een kantoortje, nu een school van 8 x 30 meter, 3 klaslokalen en een kantoortje. De mensen zijn erg vriendelijk en dankbaar. De stoffige wegen zijn er nog steeds, daaraan is niet veel veranderd. Men herstelt wel maar het duurt zo lang. Het kan gebeuren dat de ondergrond van een nieuw stuk weg pas een jaar later wordt geasfalteerd. Op de markt vind je veel kraampjes met tomaten, uien, kleine en grote vissen, kippen en eieren. Er is weinig groente te koop. De armoede is hier ook duidelijk te zien. Je kunt merken dat de container met kleding een welkome aanvulling is voor de mensen, speciaal schoenen en dekens. Ook leesbrillen zijn zeer welkom, al moeten ze hier een klein beetje voor betalen. Een container vol, het is veel, maar nog altijd te weinig voor het aantal mensen in en rond Kaoma, maar beter iets dan niets. Ik ben blij dat ik er weer geweest ben. Het weerzien met Father John en andere bekenden was fijn. Onze groep was gezellig, fijn gewerkt en leuke gesprekken gehad, problemen naar voren gehaald en besproken. BmB, bedankt voor deze mogelijkheid en succes verder met dit goede doel. De afsluiting was ook geweldig. Voor eigen rekening zijn we nog naar de Victoria Falls geweest. Het natuurpark, een boottocht bij zonsondergang en een etentje was een mooie afsluiting van ons verblijf in Zambia. Als je de foto’s bekijkt komt alles weer voorbij.
Terugblik Piet Mous
Op 31 mei jl. op het vliegtuig voor zes we-ken Zambia. Je maakt je een voorstelling hoe een en ander zal gaan, hoe het er uit ziet, maar de werkelijkheid is toch weer anders. In Zambia aangekomen stap je in een heel andere wereld dan we hier in Nederland gewend zijn. Kleurrijk, vriendelijk, gastvrij, vrolijk, de muziek, maar ook de hele grote armoede en de geur van Afrika. Tijdens deze 6 weken zijn we onder-steunend bezig geweest bij het bouwen van drie klaslokalen in Mwandansengo. Ook van de lokale bevolking werden werkzaamheden verwacht, zoals alles klaarzetten voor de bouw, stenen maken, zand halen etc. Deze zelfwerkzaamheid sprak mij erg aan. De mensen hebben veel respect en waardering voor wat “BmB” in Zambia doet. De projecten van de afgelopen jaren geven een heel goed beeld wat hier wordt opgebouwd. Ook de vooruitgang kun je goed zien. De Zambiaanse bouwbedrijven zijn deskundig en werken hard. Tijdens ons verblijf werd regelmatig door de bevolking gevraagd om aan projecten voor een volgend jaar mee te werken. Het is belangrijk dat het bestuur BmB in Zambia hierin goed meedenkt met de organisatie in Nederland. Maar ook dat er een groeiproces in werking wordt gezet dat de zelfredzaamheid bevordert. Onderwijs voor de kinderen is dan ook erg belangrijk voor de toekomst van Zambia. Voor mij zelf ik zie terug op hele fijne weken die ik niet graag had willen missen.
Terugblik Antoon Haagen
Op 13 juli 2014 waren we met ons vieren gezond en wel terug in Nederland. 6 We-ken waren wij in Zambia geweest waar de leefomstandigheden heel anders zijn dan bij mij in Twello/ Nederland. De eerste week thuis was ontspannen, verhalen verteld hoe het ons daar vergaan was en de souvenirs laten bewonderen. Op de eerste plaats heb ik grote bewondering voor de Zambiaanse bouwers. Zij zijn zeer gemotiveerd en als ze werk hebben dan werken ze van ‘s morgens 8.00u tot ‘s avonds 17.00u in al die warmte. Alles gaat met de hand en menskracht, elektriciteit is er niet en het water moest opgepompt, in tonnen naar de bouwplek gerold worden. Wij met ons groepje waren, voor de Zambiaanse bouwers, een mooie aanvulling op de werkzaamheden, die we in overleg met hen steeds uitvoerden. Het bestuur van de Zambiaanse St. BmB kwam regelmatig de voortgang bekijken, wat ik kon merken naar alle tevredenheid. Hermans broer Pater John heeft in een weekend een bezoek gebracht aan de bouw en hij vond het fantastisch. Voor John was Mwandasengo vanuit Kaoma het verste dorp van zijn eerdere missiepost (45km). De kinderen hebben in een heel speciaal welkomstlied voor hem gezongen. Het was genieten van alle kanten.
Zelf ben ik met een goed gevoel aan deze onderneming begonnen ook al omdat de contacten met Herman en Lies en het inpraten van wat mij te wachten stond, van te voren goed waren door gepraat. Het thuisfront hielp in alles mee en had zorg voor mij. Ook al omdat daarvóór de actie “Eten voor Zambia”, de collectes in de kerk en de bijdrage van onze kleinkinderen al het prachtige bedrag van ruim € 7.000,00 hadden opgebracht. BmB is voor mij een Stichting die wat toevoegt aan de het leven van de Zambiaan, door scholen te bouwen daardoor het onderwijs bevordert, dat maakt ouders en kinderen gelukkig. Wij met ons vieren mochten daar, voor mij in alle dankbaarheid, een bijdrage aan leveren. Het was en blijft een bijzondere ervaring.
3 mei 2019