Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

T: 06 – 26 39 83 52

BouwenmetBoumas-Zambia-Partin

Blog

Bouwen met Bouma's / Algemeen  / BouwenmetBoumas, Project 2025 Naliele, bezoek aan een Royal Highness en aankondiging aan de gemeenschap
BouwenmetBoumas, Project 2025 Naliele, oankundiging

BouwenmetBoumas, Project 2025 Naliele, bezoek aan een Royal Highness en aankondiging aan de gemeenschap

BouwenmetBoumas:

13 februari 2024, Bouwcoördinator Herman  vanuit Zambia, over Project 2025

 

3 belangrijke taken

Het bezoek van de BouwenmetBoumas bouwcoördinator aan Zambia heeft altijd drie belangrijke agendapunten. 1. het onderhouden van de contacten met het lokale bestuur, 2 het huidige project en 3 het project van volgend jaar. Voor vandaag staat op het programma Project 2025 en dit wordt wederom een school met 3 klaslokalen. Het wordt volgend jaar gebouwd in Naliele.

Project 2025, aankondiging aan de gemeenschap van Naliele

Naliele is een kleine gemeenschap 6 km westelijk gelegen van Kaoma. Voorzitter Alexius Shiswashwa doet de aankondiging, samen met andere leden van het lokale bestuur. Hierbij krijgt de gemeenschap te horen dat van hen ook een belangrijke bijdrage wordt verwacht. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat het zand en grind er komt. En dat lokt altijd een gewenste discussie uit. Door de eigen inspanningen wordt namelijk de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroot. En het werkt kostenbesparend voor BouwenmetBoumas.

Verslag van Herman

Voor de koloniale tijd bestond Zambia uit een aantal koninkrijken, Barotseland in de Western Province was zo’n koninkrijk. Tijdens de koloniale tijd is Barotseland altijd een koninkrijk gebleven onder Britse protectoraat. Heden ten dage is het op papier nog steeds een koninkrijk.

Een koning heeft natuurlijk  mensen nodig om zijn taak naar behoren te kunnen uitoefenen….dit zijn zijn chiefs en Senior Chiefs. In Naliele woont een Senior Chief.

Maar voordat wij, BmB in Naliele de gemeenschap kunnen vertellen dat we in 2025 daar een 1×3 klaslokalen blok gaan bouwen moeten we eerst naar de Senior Chief. En geloof mij dat is nog knap lastig. Je kunt niet even aanbellen, nee dit gaat gepaard  met het tonen van heel veel respect. Traditioneel respect.

We worden ontvangen door een beoordelingscommissie om te beoordelen of de chief ons wel kan/wil ontvangen. Voordat we naar binnen gaan heb we al een aantal keren, uit respect, moeten knielen en zachtjes in de handen geklapt.

We worden goed gekeurd.

Naar het paleis.

Ook daar weer knielen, handen klappen, wachten en weer een stukje vooruit maar uiteindelijk zijn we in de ontvangst ruimte waar we een stoel krijgen aangewezen. Zodra His Royal Highness , ja zo wordt hij echt aangesproken, in aantocht is moeten wij op de grond gaan zitten zodat hij kan passeren. Op zijn teken mogen we weer op de stoel gaan zitten.

Voor een nuchtere Fries zoals ik, is het even doorbijten maar….

Het doel van onze komst wordt uiteen gezet en de Senior Chiefs is blij en dankbaar. Einde van de ceremonie, nou ja , niet zomaar weglopen natuurlijk. Want buiten staat een fotograaf te wachten om een paar foto’s van ons te maken. En dat is geen probleem natuurlijk maar wat schets onze verbazing: de chief komt naar buiten gelopen en wil samen met ons op de foto. Hij komt naast mij staan en legt zijn hand op mij schouder. Blijkt Senior Chief Akashambatwa ook een gewoon mens van vlees en bloed te zijn.

Een bijzondere ervaring.

BouwenmetBoumas Project 2025 Bekendmaking door Alexius Shiswashwa BouwenmetBoumas Project 2025 Bekendmaking Zambia Kaoma Naliele Goed doel BouwenmetBoumas Project 2025 Bekendmaking Zambia Kaoma Naliele Goed doel BouwenmetBoumas Project 2025 Bekendmaking Zambia Kaoma Naliele Goed doel Project 2025, aankondiging, BmB Board with a Royal Highness

BouwenmetBoumas vanuit Naliele, Herman Bouma

Terug naar Home