Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

T: 06 – 26 39 83 52

 

Projecten

Bouwen met Bouma's / Projecten

Project 2020

Onderwijzers zijn er voldoende in Zambia, maar er is een tekort aan schoolgebouwen. In Kashompa wordt een nieuwe school gebouwd, waardoor meer kinderen naar school kunnen. Tijdens de bouw doen timmerlieden in opleiding werkervaring op.

Wat is er aan de hand?

In de dorpen rond de stad Kaoma in Zambia zijn er te weinig schoolgebouwen. De schoolgebouwen die er wel staan, verkeren bovendien vaak in slechte staat. Door de sterke groei van de bevolking in de dorpen rond Kaoma zijn de scholen overvol. Goed onderwijs is daardoor bijna niet mogelijk. Voor de bouw van nieuwe lokalen ontbreekt vaak het geld. In het dorp Kashompa staat een zeer eenvoudig schooltje, uit noodzaak wordt er zelfs lesgegeven in de open lucht. Er is te weinig ruimte voor de 205 leerlingen, daarom krijgen ze om beurten les: de ene helft van de kinderen gaat ’s morgens naar school, de andere helft ’s middags.

Wat willen we bereiken?

De stichting Bouwen met Bouma’s wil het basisonderwijs in de omgeving van Kashompa bereikbaar maken voor een grotere groep kinderen. Nu kunnen zo’n 200 kinderen naar school, dat moeten er meer dan twee keer zoveel worden. Ook wordt de kwaliteit van het onderwijs verbeterd. De bouw van nieuwe klaslokalen dient tegelijk als leer- en werkervaringstraject voor plaatselijke timmerlieden. De lokale gemeenschap werkt mee en is nauw betrokken bij het project.

”De bouw van nieuwe klaslokalen dient tegelijk als leer- en werkervaringstraject voor plaatselijke timmerlieden”

Hoe doen we dat?

Er worden drie extra klaslokalen gebouwd. De ouders helpen met het maken van de stenen en het beton. De bouw wordt uitgevoerd door plaatselijke bouwvakkers. Bovendien doen zeventien timmerlieden in opleiding (waaronder zes vrouwen) praktijkervaring op. Zij maken het meubilair en de deuren voor de school. Zodra de school klaar is wordt deze overgedragen aan de overheid, die vervolgens vier of vijf gediplomeerde onderwijzers zal aanstellen. Hiermee verbetert de kwaliteit van het onderwijs.

Projecten 2019-2006

Vanaf 2006 bouwden vrijwilligers jaarlijks aan kleinschalige bouwprojecten. Er werd onder andere een keuken in een weeshuis, een ziekenzaal, een opvang voor hoogzwangere vrouwen, een school voor gehandicapte kinderen en op diverse plaatsen scholen gebouwd. Klik op de foto’s om de projecten per jaar te bekijken!