Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

T: 06 – 26 39 83 52

BouwenmetBoumas-Zambia-Partin
 

Zambia

De republiek Zambia

Alle projecten van BouwenmetBoumas worden uitgevoerd in Zambia, in  Kaoma en in de regio rondom. Het doel van projectconcentratie is één gebied meer impuls te geven.  De politieke situatie is sinds de laatste verkiezingen aardig stabiel.

Economie en politiek

Zambia, officieel de Republiek Zambia, is een land in Afrika dat grenst aan Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Zambia is een onafhankelijke republiek met als belangrijkste economische factor de mijnindustrie (koper). Op 24 oktober 1964 verklaarde Noord-Rhodesië zich onder de naam Zambia onafhankelijk met Kenneth Kaunda als president.  De huidige president van Zambia is Hakainde Hichilema (sinds februari 2021).

19 x Nederland

Het land heeft een oppervlakte van 750.000 km2 (bijna 19x groter dan Nederland). Hoofdstad is Lusaka. De officiële taal in Zambia is Engels. Er worden ruim 70 talen gesproken. Zeven van deze talen hebben een officiële status, waaronder Silozi in de Western Province.

Demografie

Zambia is officieel een Christelijk land. Van de totale bevolking is 87% Christelijk waarvan een groot deel Rooms Katholiek. Ongeveer 5% bestaat uit moslims die voornamelijk in stedelijke gebieden wonen. Ook is er een kleine Joodse gemeenschap.

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Zambia 68% van de bevolking onder de armoedegrens. 46% van de bevolking is jonger dan 14 jaar. Zoals in veel Afrikaanse landen, vormt aids een grote bedreiging.

Investeren in onderwijs

Kaoma

Kaoma is de stad waar Johannes Bouma van 2006 tot 2013 werkzaam was als kapelaan/pastoor. Het is de hoofdstad van het district Kaoma en ligt in the Western Province, één van de negen provincies waarin Zambia opgedeeld is.

De stad ligt ongeveer op 460 km ten westen van Lusaka, de hoofdstad van Zambia. In het district Kaoma wonen zo’n 170.000 mensen, waarvan de meesten in en rond Kaoma stad en langs de rivieren Luena en Luampa.

Omdat Johannes Bouma in  2006 werkzaam was in Kaoma, gingen zijn broers daar bouwen. Ook de volgende jaren werd er steeds in Kaoma of in de directe omgeving een project gevonden. Inmiddels is Johannes met emeritaat en woont niet meer in Kaoma, maar de stichting BmB is daar blijven hangen. Ook omdat het bestuur van BmB in Zambia gevormd wordt door inwoners van het district.

BouwenmetBoumas-Zambia

Google maps